Tänk på…
Det är många faktorer som spelar in när man ska välja utbildning och tänka framtid. I flera år har jag arbetat med studie- och karriärvägledning och tycker fortfarande att det är mycket spännande att möta nya människor som vill förändra sin situation. Nedan är några principer som jag arbetar utifrån:
(I) Ditt arbete är tillfälligt, men din karriär är livslångt
(II) Karriär handlar så mycket mer än jobb. Det handlar om vårt välbefinnande, hälsa och livskvalitet.
(III) Alla har en karriär – men ibland känner vi inte till att vi har en karriär.
(IV) Tänk på att alla karriär inte är lika eller jämlika.
”Jag vet inte vad jag vill bli, jag vet inte vad jag är intresserad av”
Oavsett om du är ung, vuxen eller äldre så är det inte lätt att kunna svara på det. Att välja utbildning eller sin egen karriär är inte enkelt – det är inte enkelt. Eftersom det handlar om just din framtid, en tid som inte är här och nu och som vi inte riktigt kan förutse, men som är inte faktiskt så långt borta.
Vi lever i en tid med mängder av avancerade kommunikationsmedel där information finns lätt tillgänglig. Trots det har vi svårt att navigera.
Varför är det så svårt att välja?
Även om du skulle ha full information, med två intressanta alternativ sida vid sida, är valet inte självklart. Inte på grund av din okunskap – du har ju fått all kunskap. Valet är svårt därför att det aldrig finns något rätt eller fel, eftersom det som är rätt för dig – är kanske fel för någon annan, vice versa. Enligt en dansk forskning så är det fler unga som väljer som sina föräldrar idag än för 30 år sedan – även om vi har flera val idag. Eftersom vi tenderar att välja det säkra kortet och det vi känner till.
Att välja något innebär ju dessutom alltid att välja bort någonting annat så se till att du både vet vad det är du väljer och vad det är du väljer bort.
Jag har hört det, du har kanske också har hört det: Å ena sidan ska du välja vad du vill och följa ditt hjärta, å andra sidan ska du välja var det finns jobb alltså med hjärna.
- Du uppmanas på en sida att sätta upp ett mål – men på nästa sida ska du hålla ögonen öppna för nya mål.
- En gång ska du drömma och vara optimistisk – ”du kan om du verkligen vill”.
- Men nästa gång bör du se på dina begränsningar och möjligheter, d.v.s vara realistisk.
Det är alltså många faktorer som spelar in när man ska välja utbildning och tänka framtid. Tveka inte att göra dina egna anteckningar, skriva ned idéer, tankar och gör reflektioner. Framtidsvalet ligger i dina händer – även om jag förstår att det kan vara svårt att veta vad man vill bli i framtiden – men tänk på att ibland behöver vi bra komma i gång och göra någonting för att svaren ska komma till oss.
I det följande kommer tips och material som tagit fram, så att du kan vidga ditt perspektiv och tänka nya tankar inför ditt framtida val:
Ett annat sätt att tänka på framtiden – “The Challenge Mindset”
Om du känner att du inte vet vad du vill, är du definitivt inte ensam. Det är många som är i samma situation och det är helt naturligt att känna sig osäker. Det viktigaste är att börja utforska dina intressen och vad som gör dig glad och engagerad. Var nyfiken och öppensinnad, och kom ihåg att det är okej att prova olika saker innan du hittar det som passar dig bäst.
Om du istället har massor av intressen och har svårt att välja, kan det kännas som en utmaning att fokusera på en sak. Denna förmåga kallas ibland för multipotentialitet, och det är faktiskt en stor tillgång! Istället för att se det som ett problem, tänk på alla möjligheter du har att kombinera dina olika intressen och skapa en unik karriärväg.
Nu vill jag presentera ett nytt sätt att tänka på framtiden som kan hjälpa dig oavsett om du känner dig osäker eller har många intressen. Det kallas “The Challenge Mindset”. Istället för att bara tänka på en specifik jobbtitel, fokuserar “The Challenge Mindset” på de problem och utmaningar i världen som du vill bidra till att lösa.
Steg för att använda “The Challenge Mindset”
- Identifiera intressen och värderingar: Fundera på vad som verkligen intresserar dig och vad du bryr dig om. Vilka värderingar är viktiga för dig?
- Utforska verkliga utmaningar: Tänk på vilka problem i världen du vill hjälpa till att lösa. Det kan vara miljöfrågor, sociala problem, tekniska utmaningar eller något annat som engagerar dig.
- Anslut till möjligheter: Sök efter organisationer, företag eller projekt som arbetar med dessa utmaningar. Finns det volontärmöjligheter, praktikplatser eller deltidsjobb där du kan göra en insats?
- Lär och väx: Vilka färdigheter och kunskaper behöver du utveckla för att bidra till dessa utmaningar? Ta kurser, delta i workshops och utveckla de färdigheter du behöver.
- Skapa en handlingsplan: Sätt upp konkreta mål och skapa en plan för hur du ska nå dem. Justera planen regelbundet baserat på dina framsteg och nya insikter.
Karriärutveckling – låt oss tala om karriär och lärande
Att prata om framtiden och sitt studie- och yrkesliv, handlar så mycket mer än bara jobb. Det sägs nämligen ofta att en bra utbildning är ett sätt att bli anställningsbar och få ett bra och välbetalt jobb. Men i tider av digitalisering, oplanerade händelser (Covid-19) och ständiga förändringar kan vi inte längre räkna med att våra jobb är trygga.
När vi talar om begreppet karriär. Traditionellt är det mycket fokus på prestige och pengar och inte så mycket på hur individer kan utveckla sig själva med sikte på ett bra arbetsliv och ett tillfredsställande liv i stort.
Ett modernt sätt att se på begreppet karriär, är vår resa genom livet, lärandet och arbetet. Det är vår rörelse från nuet in i framtiden. När vi förstår karriär som ett brett och kraftfullt begrepp, handlar det inte bara om betalt arbete och avancera i arbetslivet.
Karriärlärande och karriärutveckling i spåren av livslångt lärande
Det sägs nämligen ofta att utbildning är ett sätt att bli anställningsbar och få ett bra och välbetalt jobb. Men i en levande demokrati behövs medborgare som engagerar sig i mer än den egna karriären. Det handlar om att skaffa sig de kunskaper och färdigheter som behövs för att tillsammans med andra verka för det gemensamma bästa i demokratiska beslut, yrkesutövning och möten med andra människor (Bohlin 2018).
När det gäller karriär, så har vi alla har en karriär (inklusive en förälder som arbetar deltid), men inte alla karriärer är lika. Karriären är vår resa genom livet, lärandet och arbetet. Det är vår rörelse från nuet in i framtiden. När vi förstår karriär som ett brett och kraftfullt begrepp, handlar det inte bara om betalt arbete och att kunna avancera i arbetslivet (Thomsen 2022).
Karriärbeslut är inte bara något vi fattar en gång när vi bestämmer oss för att utbilda oss till frisör, läkare, eller ingenjör. Karriärbeslut är något som vi gör varje dag. Varje dag fattar vi karriärbeslut av alla slag. Karriär är alltså kraftfullt eftersom det kopplar samman utbildning med livet och kopplar samman dagens ansträngningar med morgondagens resultat (Hooley, Sultana & Thomsen 2019).
Det handlar också om livslångt lärande. Utbildningstiden är alltså ett tillfälle att hitta ett personligt engagemang i något större än den egna karriären och skaffa sig kunskaper och färdigheter för att kunna lösa samhällsproblem tillsammans med andra – för att gå mot en mer kollektiv värld med fokus på ett hållbart levnadssätt och global rättvisa.
Vi behöver därmed flytta fokus från att göra ett val ”här och nu”, till att fokusera på karriärlärande och karriärutveckling.