Mina möjligheter
Dags att blicka utanför boxen: Finns det utbildningar, yrken och jobb som du inte tänkt på tidigare?…
INFORUTA
Alla 9 steg skiljer sig från varandra men det finns gemensamma element på alla steg:
FUNDERA
betyder att det är något du kan reflektera lite extra över. Det handlar ofta om något personligt, något som berättar om vem du är och om dina åsikter, något som hjälper dig när det gäller att hitta pusselbitar då du lägger ditt livspussel.
UPPGIFTER
innebär aktivitet från din sida. Minst två uppgifter per steg sparas i din 9steg-mapp. Medan du klättrar uppåt längs 9steg-trappan kan du gå tillbaka till uppgifter som du gjort på tidigare steg.
BLEV DU INSPIRERAD?
är för dig som vill ha något mera. Här finns länkar, uppgifter och/eller annat extra material.
Dags att blicka utanför boxen: Finns det utbildningar, yrken och jobb som du inte tänkt på tidigare? Varsågod, nu får du möjlighet att vidga dina vyer! Den här gången får du ta itu med uppgifterna direkt.
- Fundera
- Uppgifter
- Blev du inspirerad?
- Material*
FUNDERA
- Hur passar dina testresultat ihop med de yrken och utbildningar du spontant skrev ner under ”Intressanta yrken eller utbildningar”? Om du märker att vissa yrken eller några specifika utbildningar ofta dyker upp är det något du ska lägga bakom örat. Kanske finns där den utbildning du ska välja. Du kan skriva ner dina tankar i samma dokument som du listade utbildningarna i tidigare.
- I steg 3, Vem är jag idag?, gjorde du uppgifter där du listade dina styrkor, egenskaper och intressen och sparade dem under rubrikerna ”Testresultat: Styrkor, personlighet och yrkesval” och ”Mina personliga egenskaper”. Ta nu fram de listorna! Hur passar dina styrkor och egenskaper ihop med de yrken som enligt testerna ovan passar dig? Kommer dina styrkor till användning i de yrkena? Om det blir en ”match” är det ett yrke du kunde gilla!
Plan A, B och C
Du kan förstås inte veta om du kommer att komma in på din plan A , d.v.s. ditt första alternativ, innan du har försökt. Det är naturligt att känna sig orolig för att inte lyckas. Om du har tagit reda på vilka faktorer som har betydelse för antagningen och förberett dig bra, så har du gjort det du kan!
En viss osäkerhet måste man lära sig att leva med. Det finns alltid saker som du inte kan påverka, som t.ex. andra sökandes betyg och deras urvalsprovsprestationer. Det kan vara bra att fundera på vad du gör om det inte går som du hoppats. Inte alla utbildningar baserar antagningen på betyg. Det finns andra vägar till högskoleutbildning än studentexamensvitsord, t.ex. att gå via öppna högskolan. Att ha en plan B och C kan lugna dig! Att söka via gemensam ansökan är inte enda sättet att börja studera på högskola. Läs mer om andra alternativ här.
Uppgifter
1. Yrken och utbildningar som intresserar mig
Skriv spontant ner fem yrken och fem utbildningar som du tycker verkar intressanta (tänk inte för mycket!). Du behöver inte känna att du har möjligheter att komma in på de utbildningar du listar. Det viktiga är nu att du tänker på vad som intresserar dig – brainstorma!
Hittar du inte på något?
- Finns det personer du beundrar? Vad jobbar de med?
- Finns det något du brinner för? Vad är allra roligast att göra?
- Vad får dig att hamna i ett tillstånd av flow?
OBS! Du kan också kolla på me-säätiös webbapplikation Noodi (tyvärr endast på finska och ganska avancerad)
– Du kan börja med att göra din egen ”noodi-avain” och se hur olika yrken passar ihop med den.
– Du kan också direkt läsa under ”ominaisuudet”. Där finns en lista med 12 ord som beskriver förmågor/egenskaper som är användbara eller ingår i olika yrken. Välj några egenskaper som känns viktiga för dig, som du är bra på och som du önskar att behövs i ditt framtida yrke. Klicka på egenskaperna så får du fram yrken där man har nytta av just den egenskapen/förmågan.
– När du valt ett yrke och skrollar längre ner på sidan hittar du utbildningar till det yrket.
– Bland dessa yrken och utbildningar hittar du säkert några intressanta som du kan skriva ner i din lista.
När du har skrivit ner fem yrken och fem utbildningar som du tycker verkar intressanta sparar du dokumentet i din ”9 steg”- mapp under rubriken ”Intressanta yrken eller utbildningar”.
2. Yrkesvalstest och applikationer
Hitta nya möjligheter via yrkesvalstest, yrkesvalsprogram och applikationer som hjälper dig i ditt yrkesval – ta reda på vilka yrken som skulle passa just dig – gör ett av testen eller varför inte alla tre!
Obs! Test är bara riktgivande och ska hjälpa dig i ditt beslutsfattande. Testen kan inte fatta beslut i stället för dig!
Läs igenom anvisningarna noga före du börjar göra testet. Om du bara börjar missar du kanske en stor del av idén med hela testet.
2a. Test
Duunikone
AVO, TE- byråns (Arbets- och näringsbyråns) yrkesvalstest
Studentums Yrkestest
2b. Yrkesvalsapplikationer och -program
Me-säätiös Noodi applikation (se beskrivning ovan)
Töissä – placering i arbetslivet Vilka möjligheter ger min utbildning? Klicka på utbildningar och läs mer om vad du kan jobba med efter examen.
2c. Ta hjälp av en kompis!
Be någon som känner dig bra att fylla i ett eller flera av testerna i uppgift 2, så som hen tycker att du är. På det här sättet kan du få nya synpunkter på hurdan du är och vilka yrken som skulle passa dig. Sitt gärna bredvid personen då hen fyller i testet, så att du ser vilka egenskaper, färdigheter och värderingar personen tycker att du har. På så sätt vidgas din bild av dig själv och ni kan tillsammans diskutera både svaren på de enskilda frågorna och resultatet av testet.
2d. Sammandrag
Skriv ner de fem alternativen på yrken eller utbildningar som kommer högst på listan i de olika testen. Ju fler test du gör desto fler alternativ på yrken eller utbildningar får du. Olika test kan också ge samma resultat. Du kan också välja yrken som du hittat via applikationerna (”Noodi” och ”Töissä”).
Spara dokumentet i din ”9 steg”- mapp under rubriken ”Mina testresultat”.
Välj och planera
Skolverket i Sverige upprätthåller webbplatsen Utbildningsinfo.se för den som står inför att göra ett studie- eller yrkesval. Här hittar du guiden Välj & planera som hjälper dig att klargöra var du står och vad du vill uppnå. Du får en tydligare bild av vad som påverkar dig och dina framtida mål. Guiden består av delarna Här, Hit och Hur. I varje del finns både information och övningar.